Hedwig van der Meer

NB Per 1 oktober 2020 zal Hedwig haar werkzaamheden als behandelaar bij Corpus Activum afbouwen. Zij blijft echter wel aan ons verbonden als adviseur en zal gespecialiseerde fysiotherapeuten bij ons blijven begeleiden.

Hoi, ik ben Hedwig van der Meer en ik ben orofaciaal fysiotherapeut bij Corpus Activum. Ik ben in 2011 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en door de jaren heen ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in hoofd-hals klachten.

Mijn laatste stage liep ik bij Corpus Activum en ik ben toen als waarnemer blijven hangen tot ik vast ging werken op de dinsdagavond en later op vrijdag. 

Orofaciale fysiotherapie houdt in dat ik gespecialiseerd ben ik klachten in het hoofd-hals gebied, zoals hoofdpijn, kaakklachten en duizeligheid – maar eigenlijk alles in dit gebied. Het is een specialisme dat niet veel voorkomt maar wel een groot verschil kan maken! In 2015 ben ik met mijn promotie onderzoek begonnen over hoofdpijn en kaakklachten en sinds die tijd behandel ik voornamelijk patiënten met dit soort klachten in de praktijk.

Mijn werkweek begint op de Hogeschool van Amsterdam waar ik les geef aan bachelor studenten van de opleiding Fysiotherapie, daarna werk ik aan mijn onderzoek en op vrijdag ben ik te vinden bij Corpus Activum. Daar onderzoek en behandel ik patiënten, maar probeer ook contact te leggen met tandartsen en neurologen voor samenwerking.

Om up to date te blijven ga ik veel naar congressen en volg ik cursussen over diverse onderwerpen. Vorig jaar heb ik een cursus gevolgd over pijn, bijvoorbeeld. Daarnaast zorg ik er zelf voor om de meest up-to-date zaken naar buiten te brengen met mijn onderzoek.

In mijn werk zijn de grootste uitdagingen het uitvinden waarom bepaalde klachten aanwezig zijn en hoe ik samen met de patiënt deze zo goed mogelijk aan kan pakken. Het meest lastige is denk ik vindbaar zijn voor patiënten en artsen – veel mensen weten niet dat orofaciale therapie bestaat en blijven daardoor onnodig lang met hun klachten rondlopen.

Ik haal het meeste plezier uit de patiënten die dankzij onze samenwerking weer gelukkiger hun dagelijkse activiteiten uit kunnen voeren. Mijn aanpak bij klachten is mensen zelf weer controle geven over de klachten, we gaan samen aan de slag om deze klachten te verminderen. Sommige mensen komen bij mij en hebben veel moeite met eten, maar als ze klaar zijn met het traject kunnen ze van alles weer!

Ik kan dat niet alleen, samenwerking met de patiënt zelf is essentieel – maar als dat lukt zeker effectief! Verder haal ik enorm veel plezier uit de werkomgeving, bij Corpus wordt er eigenlijk altijd wel gelachen en er heerst een positieve sfeer. Daarom ben ik nog steeds hier aan het werk, ondanks dat ik een aantal jaar geleden verder weg ben gaan wonen. Dat is ook wat Corpus Activum onderscheid van andere praktijken: Het team, zeker weten! Niet alleen de specialisaties, maar hoe wij met z’n allen samen werken om iedere patiënt de hulp te bieden die zij nodig hebben. En daarnaast dus ook de fijne sfeer, het is altijd gezellig op het werk.

N.B. onlangs stond ik samen met mijn collega’s nog met een leuk artikel in Mijn Zaak!

  Wij zijn op een veilige en verantwoorde manier open. Kijk hier voor meer informatie.