Artrose

Artrose is een afname van (de kwaliteit van) het kraakbeen van het gewricht. Het behoort tot de groep ‘reumatische aandoeningen’.

Knie en heup, maar ook nek en lage rug zijn plaatsen waar deze aandoening kan voorkomen. Mensen met artrose klagen vaak over pijn, stijfheid, zwelling en verminderde bewegelijkheid van het gewricht.

Artrose wordt in de volksmond ‘slijtage’ genoemd, maar dat vinden wij eigenlijk geen passende benaming: artrose kan vele oorzaken hebben.

Aanhoudende irritatie van het gewricht, trauma’s, ander letsel of overbelasting, maar zeker ook onderbelasting kunnen oorzaken zijn voor artrose.

Door deze oorzaken kan de kwaliteit van het kraakbeen afnemen; kraakbeen wordt namelijk vanaf de volwassen leeftijd niet direct meer gevoed via de bloedvaten, herstel is dus vrijwel niet meer mogelijk.

Om de voeding van onze gewrichten zo goed als mogelijk te houden, is regelmatige ‘smering’ van onze gewrichten van het grootste belang. Dit geldt juist als er al artrose is geconstateerd.

Aangetoond is dat fysiotherapie zeker kan bijdragen aan het verminderen van klachten bij artrose. De fysiotherapeuten van Corpus Activum kunnen u begeleiden bij: 

  • Veelvuldig, gedoseerd bewegen 
  • Zorgen dat u goed in conditie blijft;
  • Het verbeteren van spierkracht en stabiliteit; 
  • Letten op gezonde voeding;
  • Gewichtsverlies

Kortom, ondanks een vervelende diagnose, zijn er nog mogelijkheden om de beperkingen ten gevolge van artrose uit te stellen of te verminderen. Wij helpen u hier graag bij!