Voorste Kruisbandrevalidatie

De voorste kruisband van de knie speelt een zeer belangrijke rol in het stabiliseren van het kniegewricht. Echter, door een snelle beweging (vaak met een rotatiebeweging) kan de spanning op de kruisband dusdanig groot worden dat deze scheurt.

In de meeste gevallen bemerkt de patiënt direct dat er sprake is van serieus letsel door het optreden van zwelling, pijn en door het onvermogen de knie te belasten.

De daadwerkelijke diagnose “ruptuur voorste kruisband” kan echter slechts gesteld worden na orthopedisch onderzoek.

Revalideren na een voorste kruisbandruptuur is al in een vroeg stadium (binnen een week) zinvol, waarbij het verbeteren van kracht en stabiliteit de belangrijkste doelstelling is.

Soms leidt dit niet tot het gewenste resultaat en blijven patiënten toch pijnklachten en/of instabiliteit ervaren. In overleg met de behandelend orthopedisch chirurg kan dan besloten worden tot operatief ingrijpen.

De twee in Nederland meest gebruikte methoden zijn:

  • Reconstructie waarbij gebruik gemaakt wordt van een deel van de kniepees van de bovenbeenspier (quadriceps), de zogenaamde Jonesplastiek.
  • Reconstructie waarbij gebruik gemaakt wordt van de hamstringpees.

Voor beide operaties geldt dat de opnameduur tegenwoordig kort is (1-2 dagen), de patiënt het ziekenhuis lopend met krukken verlaat en binnen een week met de revalidatie kan worden gestart. Afhankelijk van het einddoel zal de revalidatie 9 tot 12 maanden in beslag nemen.

Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met Voorste Kruisbandrevalidatie en werken al jaren intensief samen met orthopedisch chirurgen in de regio.

Mede op basis van onze expertise zijn wij gevraagd om deel te nemen aan de regionale werkgroep “voorste kruisband”. Vanuit deze werkgroep is uiteindelijk een richtlijn ontstaan gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

 

Onze aanpak:

  • Intake: hierin brengen we de huidige functie van de knie in kaart; hoe staat het met bewegelijkheid, spierkracht en stabiliteit? We bespreken jouw doelen; waar wil je naar terugkeren?
  • Revalidatie en training: stapsgewijs bouwen we de belasting op. Na operatie uiteraard nog voorzichtig. We bouwen aan spierkracht, stabiliteit maar ook motoriek en bewegingspatronen
  • Evaluatie en afsluiting: door goed te testen, te observeren en te meten kunnen we goed bepalen hoe je ervoor staat. Heeft je knie al voldoende kracht en stabiliteit om het sporten weer op te pakken? En hoe bouwen we dit dan op?

Wil je meer weten over onze aanpak bij een voorste kruisbandblessure? Neem dan nu contact met ons op!

Lees ook het verhaal van Yorick van Meerten.