Fasciatherapie

Fasciatherapie is een vernieuwende behandelvorm voor klachten aan o.a. het houdings- en bewegingsapparaat. Mensen met pijn en/of lichamelijke klachten zoals rug-,nek-hoofdpijn, spier- gewrichtspijnen en sportblessures kunnen hierbij baat hebben. Wij behalen door deze behandeling toe te voegen goede resultaten!

Wat is de fascia

Fascia is één groot elastisch bindweefselnetwerk in het lichaam, een soort ‘wetsuit’ dat ieder onder de huid draagt. Alle organen, botten, spieren en zenuwen worden omgeven door al dit bindweefselvlies: de 'fascia'.

Tussen de bindweefselvliezen zit een soort gel. Deze gel heeft vrijwel dezelfde samenstelling als het vocht in je gewrichten en het zorgt ervoor dat alle spieren, organen en zenuwen zonder wrijving ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Als het koud is, wordt de gel wat dikker, zodat bewegen wat moeilijker gaat. En bij warmte, wordt de gel juist meer vloeibaar en gaat het bewegen makkelijker. Vandaar de 'warming up' die je doet voor een training.

Overbelasting van de spieren (door een oud of nieuw trauma), inactiviteit en veroudering hebben effect op de kwaliteit van de gel in het bindweefsel. Lagen glijden minder en kunnen klachten gaan opleveren, zoals verklevingen (o.a. stijfheid, pijnklachten) of een lokale ophoping in de spier, de zogenoemde triggerpoints (pijnlijke verhardingen in de spieren).

Ons onderzoek

Wij kijken tijdens het onderzoek niet alleen naar de klacht maar naar het gehele lichaam. De oorzaak van de pijn kan namelijk op een andere plaats zitten dan waar u de pijn ervaart. Wanneer de verstoringen gelokaliseerd zijn, kunnen deze door middel van de specifieke fasciabehandeltechnieken opgeheven worden, waarna vaak de balans herstelt en de klachten verminderen.

Onze behandeling

De behandeling van fascia bestaat uit twee onderdelen:

  • de gel weer vloeibaar maken
  • de gel weer laten stromen zodat de afvalstoffen afgevoerd worden richting de lymfeknopen. De lymfeknopen zorgen voor verwijdering van de afvalstoffen. Op die manier neemt de verzuring van het weefsel af en daarmee ook de pijn.

Dit i.c.m. bewegen, trainen en eventuele andere behandeling levert net dat beetje meer, wat vaak nodig is.

“Fasciatherapy makes the body smile”