Ademhalingsoefeningen

Bent u bekend met een chronische ontsteking of beschadiging van de longen, stress, burn out of spanningsklachten? Heeft u een snelle, oppervlakkige ademhaling? Bent u vermoeid en heeft u verzwakte ademhalingsspieren? Ademt u via de borst, mond of geforceerd?

Als u deze klachten herkent dan zijn de onderstaande oefeningen voor u geschikt. Ook als u geen klachten heeft kunnen deze oefeningen een uitkomst bieden en u helpen beter te ontspannen.

Ademhalingsoefeningen stimuleren een lagere hartslag en de uitwisseling van koolstofdioxide en zuurstof in het lichaam komt hierdoor in balans.

Een langzame ademhaling verbetert het functioneren van het autonome zenuwstelsel en vermindert symptomen van angst, depressie, woede en verwarring.
 

Ademhalingsbewustzijn:

Heeft u concentratieproblemen?  Deze oefening stimuleert de focus en het bewustzijn.

Middenrif ademhaling:

Ademt u hoog en oppervlakkig en heeft u moeite om uw ademhaling aan te sturen? Dan is deze oefening in combinatie met de zijlig ademhaling zeer geschikt. Deze oefening zorgt dat de ademdruk goed verdeeld wordt en wordt er meer ademruimte gecreëerd.

Zijlig ademhaling:

Ademt u hoog en oppervlakkig en heeft u moeite om uw ademhaling aan te sturen? Dan is deze oefening in combinatie met uw buikademhaling zeer geschikt.

Deze oefening zorgt dat de ademdruk goed verdeeld wordt en wordt er meer ademruimte gecreëerd.

Krokodil ademhaling:

Ademt u hoog en oppervlakkig via uw borst? Bent u bekend met hyperventilatieklachten? Dan is deze oefening uiterst voor u geschikt. De krokodilademhaling helpt u bij het vullen van uw buik met lucht waardoor de buikademhaling in een ontspannen houding wordt gestimuleerd. Hiermee stimuleert u de langzame ademhaling.

Wisselende neusgat ademhaling:

Heeft u last van negatieve gedachten? Deze oefening helpt u om uw focus te houden in het moment, leidt u af van de negatieve gedachten en heeft een ontspannende werking op het lichaam en geest.

Brahmari ademhaling:

Heeft u regelmatig een sombere stemming? Probeer deze oefening uit. Door middel van een zoomend geluid stimuleert u het lange uitademing, daarnaast ontspant uw geest en wordt uw hartslag verlaagt.