Hoofdpijn
Hoofdpijn komt veel voor – volgens de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging heeft 96% van de Nederlanders wel eens last van hoofdpijn.* Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, waarvan de meest bekende en veel voorkomende hoofdpijn soorten spanningshoofdpijn en migraine zijn.
Spanningshoofdpijn kenmerkt zich doordat deze vaak aan beide kanten van het hoofd zit (als een strakke band), een drukkend gevoel geeft, en soms lang aan kan houden.
Migraine daarentegen heeft meer bijkomende symptomen zoals misselijkheid, gevoeligheid voor licht en/of geluid en heeft een bonkend karakter aan één kant van het hoofd.
Daarnaast kan hoofdpijn ook een gevolg zijn van andere klachten, bijvoorbeeld klachten vanuit de nek, na een whiplash, trauma of door kaakklachten.
Bij al deze hoofdpijn soorten, ook spanningshoofdpijn en migraine, kunnen spieren, houding en stress een rol spelen. Daarom kan een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen om de hoofdpijn te verminderen.
Bij Corpus Activum werken wij samen als gespecialiseerde fysiotherapeuten:
Manuele Therapie (Patrick Pasman); bekijkt de nek en algehele houding van een persoon.
Psychosomatische Fysiotherapie (Dirk Doop); bekijkt de invloed van leefstijl en stress op de hoofdpijnklachten, hoe de klachten het leven beïnvloeden en wat de patiënt hier zelf aan kan doen.
Sportfysiotherapeuten; wanneer nodig helpt de sportfysiotherapeut mee om de fysieke conditie van iemand te verbeteren en zo de hoofdpijn te verminderen.
Belangrijkste dingen die een patiënt met hoofdpijn zelf kan doen:
- Hou een hoofdpijndagboek bij (bijvoorbeeld via de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging)
- Kijk naar uw leefstijl: beweegt u voldoende en eet u gezond?
- Kijk naar factoren die een rol kunnen spelen: hoe is uw houding, heeft u veel stress of zet u de kiezen regelmatig stevig op elkaar?
- Breng in kaart of u nog andere lichamelijke klachten heeft, bijvoorbeeld last van de nek, rug of kaak.
Bij Corpus Activum Fysiotherapie helpen wij patiënten de oorzaak of uitlokkende factoren voor hun hoofdpijn te identificeren. Daarna ondersteunen wij de patiënt om hier mee om te gaan, bijvoorbeeld door advies, manuele behandelingen, huiswerk oefeningen of trainingen.
*https://www.nederlandsehoofdpijnvereniging.nl/over-nhv/informatie-voor/patienten/