woensdag 12 juli 2023

Bewegen in tijden van crisis

De coronacrisis heeft de leefstijl van de Nederlanders niet gunstig beïnvloed. In een onderzoek onder 1000 Nederlanders, geeft 38% aan minder te sporten en geeft 35% aan meer stress te ervaren. Opvallend genoeg betreft dit ook veel jongeren.

Een ander ritme, gedwongen meer thuis zijn en onzekerheid; het zijn allemaal ingrediënten voor een patroon van minder bewegen en ongezonder eten. Om fysiek fit te blijven is er meer nodig dan het ‘dagelijkse half uurtje bewegen’. Om je fysieke fitheid op peil te houden is naast deze dagelijkse beweging drie maal per week een extra impuls nodig. Drie maal per week een zwaardere fysieke activiteit (waarbij hartslag en ademhaling fors omhoog gaan) nodig om uithoudingsvermogen, kracht en balans te onderhouden. Zeker in tijden van crisis is dit nodig; het is niet alleen fysiek goed (het versterkt ook nog eens je afweersysteem), maar zeker ook mentaal. Fysiek gezond betekent vaak ook mentaal gezond.

Onzekerheid en stress zijn factoren die kunnen bijdragen aan een verhoogde neiging tot snacken. Onze ‘overlevingsmodus’ zorgt ervoor dat we minder snel verzadigd zijn en dat de ‘rem’ er een beetje af gaat. Logisch en typisch menselijk, maar natuurlijk wel een vervelende bijkomstigheid. Groeten en fruit beschermen waarschijnlijk niet direct tegen een ziekte, het eten ervan zorgt wel voor een betere weerstand en een verminderde kans op andere aandoeningen.

Wanneer wij met patiënten en werknemers praten, zijn dit herkenbare punten. Moeite met het vinden van een ritme, fysieke klachten door een ander beweegpatroon of de thuiswerkplek of stress en spanningen.

Door de gezamenlijke inzet van onze professionals van TIGRA Zoetermeer en Fysiotherapie Corpus Activum proberen we werknemers en patiënten hierbij zo goed als mogelijk te ondersteunen. Bijvoorbeeld door een online Consult Inzetbaarheid voor werknemers of hulp bij het instellen van de thuiswerkplek.

Heeft u verder vragen of behoefte aan verder advies? Neem gerust contact met ons op: zoetermeer@tigra.nl