woensdag 12 april 2023

Diabetes en voeding

Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij diabetes. Ons lichaam haalt belangrijke bouwstenen en energie uit voeding. Een belangrijke energiebron zijn de koolhydraten. Deze koolhydraatinname is ook meteen de belangrijkste schakel in het oplossen van het diabetes vraagstuk.

Hoe zit ‘t nou?

Wanneer het lichaam koolhydraten binnenkrijgt zullen deze worden omgezet tot glucose. Deze glucose wordt vervolgens opgenomen in het bloed, hierdoor stijgt de glucosewaarde. Deze stijging kunnen we vervolgens meten door middel van een vingerprik en/of het prikken van bloed. Het lichaam zal na deze stijging het hormoon insuline aanmaken. De insuline zorgt ervoor dat de glucose gebruikt kan worden door de spieren als energie.

Op het moment dat dit proces niet goed verloopt is er sprake van een disbalans. Dit betekent dat de glucose in het bloed niet goed verwerkt kan worden en in je bloed blijft, dit leidt ertoe dat je glucosewaardes oplopen! Wanneer dit voor een langere tijd aanhoudt krijgt je de “stempel” Diabetes.

Het ontwikkelen van diabetes kan dan 2 oorzaken hebben:

  • De alvleesklier maakt minder of geen insuline meer aan
  • Het lichaam reageert niet meer goed op insuline (dit kan o.a. komen door inactieve leefstijl en overgewicht)

Hoe is voeding van invloed bij diabetes?

Deze disbalans kan (deels) worden opgeheven door aanpassing van de leefstijl. Vaak betekent dit in de praktijk het letten op de hoeveelheid koolhydraten in de voeding en actief bewegen (sporten)! Hierdoor hoeft het lichaam minder hard te werken omdat er minder koolhydraten binnenkomen, waardoor de glucosewaarde maar beperkt stijgt. Anderzijds zorgt actieve beweging ervoor dat de glucose makkelijker wordt opgenomen en dus de glucosewaarde direct daalt.

Hierbij is het dus van belang een regelmatig en volwaardig voedingspatroon te ontwikkelen waarbij suikerrijke producten en alle overbodige toegevoegde suikers vermeden worden. Dit doen we onder andere door drie hoofdmaaltijden aan te houden en drie tussendoortjes.

Hoe herken je diabetes?

De volgende klachten kunnen wijzen op diabetes:

  • Vermoeidheid, futloos zijn
  • Droge mond
  • Dorst
  • Veel plassen
  • Niet genezende wondjes
  • Wazig zicht
  • Schimmelinfecties

Feit! of Fabel!

Diabetes is omkeerbaar en kan in sommige gevallen met leefstijlaanpassing worden opgelost
Feit!

Ik mag geen banaan en druiven eten als ik diabetes heb
Fabel!

Het is beter om fruit te eten in plaats van een vruchtensap te drinken
Feit!

Ik mag geen brood, pasta, rijst en aardappelen meer eten als ik diabetes heb
Fabel!

Ik mag geen koolhydraten meer binnenkrijgen, de inname moet zo laag mogelijk zijn
Fabel!

Geschreven door Matija Saric