zondag 12 november 2023

Revalideren na Corona

Andor van der Poel revalideert bij Corpus Activum na het doormaken van Covid-19. Hij was de eerste patiënt met Covid-19 die in het Lange Landziekenhuis op de IC(intensive care) terecht kwam. Inmiddels zijn we een jaar verder en vertelt hij over zijn ervaringen van het afgelopen jaar.

Opgenomen worden in het ziekenhuis

Andor vertelt dat hij “niet zo lekker” werd op 25 maart 2020, een week later lag hij in het Lange Land ziekenhuis. Op 2 april (de verjaardag van zijn zoon) kreeg hij geen lucht meer, direct werd de ambulance gebeld en werd hij opgenomen in het Lange Landziekenhuis. Diezelfde dag verslechterde zijn situatie zo dat hij naar de IC werd gebracht. Er werd besloten om hem in “slaap” (zoals Andor het noemt) te brengen. Hij was de eerste patiënt in dit ziekenhuis die in een kunstmatige coma werd gebracht. In totaal heeft hij 14 dagen op de IC gelegen.

Alle angsten en dromen tijdens deze periode staan hem nog steeds helder voor de geest. Voordat hij in slaap gebracht werd, heeft hij een afscheidsfilmpje opgenomen voor zijn vrouw en kinderen. In die periode mocht er niemand op bezoek komen. “Dat vond ik een van ergste momenten. Ik zou hen misschien nooit meer in levende lijve zien! Gelukkig is die angst geen werkelijkheid geworden.”

Er werd in het ziekenhuis en thuis feest gevierd toen hij van de beademing af mocht en daarna zelfstandig kon ademen. Hij was ook weer de eerste patiënt die uit de kunstmatige coma kwam en deze periode had overleefd.

Revalidatieperiode

Eind april mocht Andor uiteindelijk weer naar huis. Kilo’s lichter en ernstig verzwakt. Hij wilde niet naar een revalidatiecentrum, maar had behoefte aan maatwerk revalidatie. Corpus Activum was toen nog voor het grootste deel gesloten, maar na overleg mocht hij beginnen met revalideren. Hij kreeg een intake bij Mandy. Mandy had inmiddels een cursus gevolgd over covid-19 revalidatie om patiënten die Corona hadden doorgemaakt, te kunnen behandelen. Hij had op het moment van de intake nog niet verder dan 15 meter kunnen lopen. De eerste test die hij tijdens de intake moest doen, was 4x opstaan vanuit de stoel zonder handen en nog een stukje lopen. Halverwege zei Mandy al dat hij moest stoppen omdat hij eigenlijk niet meer door kon.

“Het is een lange weg, niet alleen fysiek maar ook mentaal.”

De arts van de IC vertelde aan Andor dat elke dag op de IC een maand revalidatie vergt. Dat ondervindt hij aan den lijve. Hij vertelt: “Het vertrouwen in je lijf is weg, je herkent jezelf niet, je lichaam reageert ook anders, ik kreeg zelfs paniekaanvallen, stressklachten en rare lichamelijke klachten.”

Bij Corpus Activum kan Andor ook terecht voor psychosomatische fysiotherapie bij Dirk zodat hij op dit vlak geholpen kan worden. De geruststelling dat bepaalde klachten er “gewoon” bij horen, de aandacht en de deskundigheid van de fysiotherapeuten doen hem fysiek en mentaal goed. “Het is fijn dat iedereen zijn eigen specialisme heeft, er wordt maatwerk geleverd en er wordt goed op je gelet.” En wat voor hem ook nog heel belangrijk is: de regels i.v.m. corona worden heel goed nageleefd.

Inmiddels gaat het heel goed met Andor. Zijn officiële revalidatie is afgerond en hij komt nog op abonnementsbasis zijn conditie op orde houden!