Nederlanders zitten te veel!
In een eerder blog brachten we het al onder de aandacht: Nederlanders zitten veel! Wij behoren bij de top van Europa als het gaat om zitten op het werk, maar ook onze jeugd zit veel. Ruim een kwart van het verzuim wordt veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat. Het betreft hier met name rug-, nek- en armklachten.
Diverse media meldden de afgelopen weken een toename van RSI klachten en de zogenaamde ‘muisarm’. Deze klachten kennen we nog wel van enkele jaren geleden en lijken nu weer aan een opmars bezig. De toename van het thuiswerken wordt als een van de grote oorzaken genoemd. Hierbij denken we natuurlijk al snel aan de werkplek; de werkplek thuis is natuurlijk anders dan op kantoor. Een keukentafel is minder goed in te stellen dan een bureau en op de bank zitten met een laptop is uiteraard niet de meest ideale houding.
Op kantoor of thuis, tijdens onze werkplekonderzoeken of werkplekchecks zien we vaak genoeg zaken die om verbetering vragen. Denk aan het goed afstellen van een bureaustoel of de houding tijdens typen of met de muis werken. Maar, werkplek en werkhouding zijn natuurlijk maar één onderdeel van het probleem.
Het is niet zo gek dat deze klachten juist nu ontstaan. We weten inmiddels dat een veranderd ritme, een drukke werkomgeving (kinderen thuis!) en langere werktijden belangrijke aspecten zijn die nu spelen. Ook weten we dat online vergaderen een behoorlijke aanslag is op je energielevel. Deze factoren kunnen mede bijdragen aan een toename van spanning (mentaal, maar ook spierspanning) of slechte nachtrust, met een verminderd herstel tot gevolg.
Juist daarom is het van groot belang bij het beoordelen van een werkplek of werk gerelateerde klacht verder te kijken. Het goed instellen van de werkplek kan eventuele risico’s verminderen, maar de andere factoren moeten ook in kaart worden gebracht en zo mogelijk worden aangepakt.
Fysiek en mentaal blijft de beste behandeling: ‘Kom in beweging!’.