In beweging blijven met een longziekte

Deze bijzondere tijd vraagt veel van ons allemaal. Zeker voor mensen met een longziekte zijn dit zware tijden. Naast de zorgen over hun eigen gezondheid, komen zij niet of nauwelijks buiten en zijn sociale en beweegactiviteiten verminderd.

Niet alleen fysiotherapie of sportactiviteiten gaan niet meer door, ook dagelijkse activiteiten zoals een boodschap doen of even naar buiten zijn er vaak niet meer bij. Door noodgedwongen meer thuis te zitten neemt je fysieke fitheid af: je verliest spierkracht en conditie.

In deze blog beschrijven wij enkele tips om deze tijd toch zo goed mogelijk door te komen.

Ademhaling

Het doen van ademhalingsoefeningen kan kortademigheid verminderen en je wat ‘rust’ geven. Door tijdens activiteiten het ‘Pursed Lips Breathing’ toe te passen krijg je de ademhaling wat beter onder controle. Het gedurende dag doen van rustige ademhalingsoefeningen kan ook een mooie mogelijkheid zijn om spanning te verminderen.

Denk daarnaast ook aan het blijven oefenen van technieken om slijm te mobiliseren zoals huffen of hoesten. Een goede instructie hiervan vind je op de site van OLVG

Bewegen

Het is juist nu van groot belang om conditie en spierkracht op peil te houden. Dit kan door lichte activiteiten in en om het huis, korte wandelingen, thuis op de hometrainer, of met extra oefeningen. Zeker beenspieroefeningen zijn belangrijk om te doen! De fysiotherapeuten van Rijnstate Ziekenhuis hebben hier een leuke informatieposter van gemaakt.

Voeding

Veel mensen met longziekten vallen af, omdat eten lastiger is dan vroeger. Zeker nu, wanneer ons ritme anders is, is dit een aandachtspunt. Denk hierbij vooral aan de inname van eiwitten, zoals in zuivel, vlees en vis (belangrijk voor onze spieren) en neem contact op met een deskundige (diëtiste) zo nodig.

Medicatie

Wij horen van onze patiënten dat het in deze tijd soms lastig is om de medicatie trouw in te nemen. Door ons verstoorde ritme wordt nogal eens een medicijn overgeslagen of te laat ingenomen. Probeer hier zoveel mogelijk structuur hier in te brengen door vaste momenten in te plannen (bijvoorbeeld rondom een eetmoment of heel ouderwets een wekker te zetten). Kijk hier als je wilt weten of je de medicatie goed inhaleert. 

Ontspanning

In deze tijd vaak vergeten omdat we voor ons gevoel niet zoveel doen: ontspanning. Door zorgen en door continu het nieuws om ons heen zijn we misschien fysiek rustig, maar mentaal vraagt dit veel. Zoek naar momenten van ontspanning - lees een (leuk) boek, doe ademhalingsoefeningen, neem een power nap en belangrijk: neem af en toe rust van het nieuws. Kijk bijvoorbeeld op vaste momenten het journaal en stel je niet de hele dag bloot aan nieuwsflitsen.

Doe leuke dingen!

Het is misschien een open deur, maar probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je energie geven! Vrienden en familie zijn natuurlijk niet in de buurt, maar door bellen, skype of facetime toch nog dichtbij! Probeer zoveel mogelijk dingen te doen waar je blij van wordt of pak een oude hobby weer op.

Succes en uiteraard zijn wij bereikbaar als je vragen of hebt of wij je kunnen ondersteunen!

Mandy van Seventer, Pascal Matla

Fysiotherapie Corpus Activum

  Maak hier een afspraak voor uw abonnement training: Kijk hier voor meer informatie.